Toepasbare regels

Gemeenten, waterschappen en provincies maken zich klaar voor de Omgevingswet. Dit stelt uw organisatie voor een flinke opgave. Uw organisatie, beleid en dienstverlening moeten ingrijpend veranderen. Uw werkprocessen moeten aangepast worden op de snellere dienstverlening die de Omgevingswet nastreeft. Uw automatisering moet vernieuwd worden en aangesloten worden op het DSO.

Omgevingsproces ziet toepasbare regels als een kans voor bevoegde gezagen na de invoering van de Omgevingswet de juiste focus te kunnen behouden. U kunt uw hiermee uw digitale dienstverlening verbeteren en uw werkprocessen optimaliseren. Uw inwoners worden beter geholpen in het nieuwe Omgevingsloket als u uw regels toepasbaar heeft gemaakt. Tevens kunt u hier veel tijd mee besparen. Aanvragen en meldingen worden vollediger ingediend, wat u veel tijd bespaart bij de intake. Met heldere toepasbare regels kunt u daarnaast voorkomen dat uw klantcontactcentrum na de invoering van de Omgevingswet overspoeld wordt met vragen van uw inwoners. Omgevinsgproces biedt voor toepasbare regels de volgende mogelijkheden:

Verkenning toepasbare regels - We leren u wat toepasbare regels zijn en wat uw organisatie eraan heeft. U leert hoe u ze moet ontwerpen voor optimale digitale dienstverlening. Op basis van een verkenning kunt u zelf bepalen of u intern uw regels wilt beheren of dat u dit wilt uitbesteden. Een verkenning verplicht u tot niets, maar we helpen u natuurlijk graag verder.

Zelfstandig regelbeheer – We zorgen dat uw omgeving een DSO-koppeling krijgt. U krijgt toegang tot de diensten vanuit de Be Informed Cloud. Uw medewerkers worden opgeleid tot regelbeheerder en u bent zelf in staat om aan te leveren aan het DSO. Desgewenst leveren wij hierbij nog aanvullend advies.

Regelbeheer uitbesteden – Omgevingsproces kan het regelbeheer ook geheel van u overnemen. U levert uw juridische regels aan voor activiteiten die u toepasbaar wilt maken. Omgevingsproces zet ze voor u om naar toepasbare regels. U krijgt toegang tot de Be Informed Cloud en u krijgt de gelegenheid om de regels te testen en valideren. Vervolgens leveren wij de regels voor u aan in het DSO.